Computer Sweden

Molnleverantörernas bästa strategi - att lugna kunderna

"Dags att ta tillbaka makten från molnet"

Språkwebb
Ordlistan | Frågor och synpunkter | CS språkregler | Språklänkar | Språksamt

» Startsida

OrdlistanA B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö #

Sökning på annonssmusslingsprogram

annonssmusslingsprogram - (adware) - oönskat program som hämtar annonser till användarens dator genom internet. Annonssmusslingsprogram levereras ofta tillsammans med gratisprogram och installeras omärkligt som smygprogram samtidigt med gratisprogrammet. Detta nämns ofta i kontraktsvillkoren för gratisprogrammen, men de flesta läser inte villkoren. Annonssmusslingsprogram är nära besläktade med andra smygprogram som spionprogram (spyware) och skumprogram (scumware). För att upptäcka och avlägsna annonssmusslingsprogram, vilket är svårt eftersom de är gjorda för att vara osynliga i filsystemet, använder man samma program som mot spionprogram.Förekommer i följande beskrivningar:

adware - se annons­smusslings­program. - Fler ord på ware.

annonssmusslingsprogram - (adware) - oönskat program som hämtar annonser till användarens dator genom internet. Annonssmusslingsprogram levereras ofta tillsammans med gratisprogram och installeras omärkligt som smygprogram samtidigt med gratisprogrammet. Detta nämns ofta i kontraktsvillkoren för gratisprogrammen, men de flesta läser inte villkoren. Annonssmusslingsprogram är nära besläktade med andra smygprogram som spionprogram (spyware) och skumprogram (scumware). För att upptäcka och avlägsna annonssmusslingsprogram, vilket är svårt eftersom de är gjorda för att vara osynliga i filsystemet, använder man samma program som mot spionprogram.


gatored - webbkidnappad - när man besöker en webbsida men omedelbart skickas vidare till en helt annan sida. Detta sker utan den första webbsidans utgivares vetskap. Ordet kommer av programmet Gator, ett annonssmusslingsprogram som installerades i smyg på många datorer. Se också hijackware. - Gatored kan också syfta på poppuppannonser från företag som konkurrerar med det företag vars webbsidor man besöker. Även detta kan orsakas av programmet Gator. Om företaget bakom Gator, se Wikipedia.


sabotageprogram - (malware) - program som utvecklats för att ställa till skada eller störningar i någon annans datasystem, eller för att samla in information om användaren. Kallas också för skadlig kod. Äldre sådana program ställde till problem omedelbart. Nyare sådana program installeras utan användarens vetskap på en dator utan att ställa till någon skada där, men angriper sedan, ofta efter väntetid, andra datorer via internet eller lokala nät. Detta gör det svårare att spåra källan. Exempel på sabotageprogram är infektioner som datavirus och maskar samt smygprogram som trojanska hästar, spionprogram, spökprogram (rootkits), annonssmusslingsprogram och skumprogram. Se också botnät. - Vissa av dessa programtyper ställer inte till direkt skada i den bemärkelsen att de förstör eller ändrar information, men de kan ändå anses skadliga för den drabbade. De kan till exempel samla in information om den drabbade (vilka webbsidor hon besöker, vilka hon skickar e-post till) eller helt enkelt ta upp hennes tid. - Se Datatermgruppen (länk). - Se också oönskat program.

smygprogram - (stealth software, stealthware) - oönskade, ofta skadliga, program som döljs i datorns filsystem för att man inte ska kunna upptäcka dem och avlägsna dem. Smygprogram kan följa med program som användaren laddar ner från webben eller komma som bilagor till e-post. Det är ett sammanfattande ord för infiltrationsprogram, spionprogram, skumprogram, spökprogram (rootkits), annonssmusslingsprogram och andra sabotageprogram. Se också drive-by download och trickler.Tidningen

Computer Sweden är Sveriges ledande it- tidning som publicerar nyheter varje dag på webben och varje torsdag i ett fullmatat pappersnummer.

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Jörgen Lindqvist
Prenumerera på CS

Gratis nyhetsbrev
Alla nyheter direkt i din mejl
Kontakta oss
Prenumerationsärenden:
computersweden.se/info
eller ring 08-799 62 35.

Ring
till 08-453 60 00.
Skicka gärna e-post till: cs@idg.se

Postadressen är:
Computer Sweden 106 78 Stockholm